Timo P. Nieminen on Tampereen Joulutorin isä

30.12.13

Kansainvälisen Joulutorin järjesti Tampereelle kuusi vuotta sitten Timo P. Nieminen.

Timo P. Nieminen näki nuorena joulutoreja Keski-Euroopassa ja ihastui niiden tunnelmaan, tuoksuihin ja toimintaan. Suomi oli harvoja maita, joissa joulutoreja ei ollut.

Kaupunki-/Kuntaliitossa toimiessaan Nieminen puhui joulutoreista saksalaisten, itävaltalaisten ja sveitsiläisten kanssa. Neuvoja antoi hyvä ystävä, Essenin ylipormestari Wolfgang Reiniger, jonka kanssa Nieminen yhdessä mittaili Keskustoria. Samoin ideoita tuli Linzistä. Nämä rohkaisivat ryhtymään toimeen.

Syksyllä 2006 kaupunginvaltuusto valitsi Timo P. Niemisen selvällä äänimäärällä Tampereen ensimmäiseksi pormestariksi.

– Joulutori-ideasta on tehty aikojen kuluessa vientituote ja esimerkiksi Englannissa on frankfurtilaisia joulutoreja. Saksalaisten kanssa Frenckelliin kehittelemämme viinikylä antoi minulle myös lisäuskoa joulutoriin. Hyvin toteutuneessa pormestariohjelmassa tuotiin esiin myös ajatukset niin joulutorista kuin kansainvälisistä toritapahtumista, Nieminen sanoo.

Jos joulutori olisi auki useita viikkoja, paikan oli oltava keskeinen ja vilkas.

– Moni kauppias päättää jo alkuvuodesta, missä seuraavan joulunajan myy. Siksi torilla on oltava pitkäjännitteisyyttä ja vetovoimaa, hyvää suunnittelua ja riittävästi ohjelmaa.

Mökkejä oli oltava riittävästi, jotta toritunnelma syntyisi. Tampereen pormestari tilasi heti alkuun 30 tamperelaista mökkiä. Nyt mökkejä on noin 50, mikä alkaa pian olla riittävä määrä.

– Mökkien vuokralaiset on tarkkaan valittu, jotta tarjonta pysyy korkeatasoisena. Samalla myös vuokrat on voitu pitää kohtuullisina. Joulutoriryhmä, muutamat idearikkaat ihmiset ja Moro ovat ideoineet kokonaisuutta hyvin, Nieminen sanoo.

Kansainvälisiäkin herkkuja

Ensimmäisenä vuonna tehtiin yhteistyösopimus Rovaniemen Joulumaan kanssa. Myös kansainvälisyyttä tarvittiin. Saksalaisten ystävyyskaupunkien Essenin ja Chemnitzin kanssa tehtiin joulutorikauppiaiden vaihtosopimukset.

– Tämä on Suomessa ainutlaatuista. Torille saatiin kansainvälisiäkin jouluherkkuja lisää ja sen maine kasvoi positiivisesti, Nieminen sanoo.

Kansainvälisyys näkyy joulutorilla myös suurikokoisina lahjoina Essenistä ja Chemnitzistä.

Kylmään aikaan ja joulunperinteisiin kuuluvat monesti glögi ja glühwein. Torilla ei kuitenkaan saanut myydä mitään alkoholipitoista. Pienimuotoinen taistelu kesti kolme vuotta.

– Se päättyi tamperelaisten voittoon ja alkoholioikeudet saatiin, kiitokset kaikille kanssataistelijoille.

Järjestyshäiriöitä ei torilla ole ollut.

– Viime vuonna Saksan Suomen suurlähettiläs avasi joulutorimme ja totesi, että Teillä on hieno tori. Mielestäni se on hyvä tunnustus meille.

 

Timo P. Nieminen

- s. 1944 Turussa
- Tampereen kunnallishistorian pitkäaikaisin valtuutettu
- vuonna 2003 kaupunkineuvoksen arvo
- Suomen ja Tampereen ensimmäisenä pormestarina kaksi kautta, 2007–2012
- useissa luottamustehtävissä, esimerkiksi Suomen Kuntaliitossa hallitustasolla Kansallisen Kokoomuksen edustajana 24 vuotta
- Suomen Valkoisen Ruusun komentajamerkki 2012
- syyskuussa 2013 Itävallan valtion kunniamerkki, suuri hopeinen kaularisti

Huolissaan: Suomen ja Tampereen seudun vientiteollisuuden näkymistä ja työllisyydestä.

Nykyisille päättäjille sanoisin: Käsittelyn lykkääminen ei yleensä ole etu, jos asiaa on muuten tutkittu ja harkittu monipuolisesti.

 

 

Kaksi hetkeä kunnallisuralta

* Mieleenpainuvin hetki kunnallisuralla oli 24-vuotiaana:
– Pääsin ensimmäiseen kaupunginvaltuuston kokoukseen Raatihuoneelle. Puhevuorokin pyydettiin ensin omalta ryhmänjohtajalta.

* Vuonna 2006 valinta Tampereen ensimmäiseksi pormestariksi:
– On ollut hyviä aikoja, säästöaikoja ja lamoja, joista vuosi 2009 oli yllättävän paha. Silloin Suomen bruttokansantuote putosi vuodessa yli 8 % eli enemmän kuin minään vuonna toisen maailmasodan jälkeen. Tämä tuntuu vieläkin. Kaupungin kehittämis- ja rakennushankkeista on jäänyt mieleen esimerkiksi Koukkuniemi, jota eri tavoin kritisoitiin voimakkaasti. Runsaat pari vuotta sitten teimme sinne suuren kehittämisohjelman, joka ulottuu 2020-luvun alkuvuosille. Sen mukaisesti Jukola-talo valmistuu pian. Valituskirjoituksia ei ole enää näkynyt, Nieminen sanoo.

 
Yhteistyökumppanit

  

Järjestäjä

Alueyhteistyökumppanit

 

Event Company
webdesign by
Jabadabaduu

Palautteet Tampereen joulutorista ovat meille ensiarvoisen tärkeitä, jotta pystymme jatkossa kehittämään Joulutoria entistä paremmaksi ja toimivammaksi kokonaisuudeksi. On hyvä saada sekä risuja, että ruusuja. Jätä yhteystietosi jos haluat osallistua arvontaan. Yhteystietojen jättäminen ei ole pakollista. Kiitos etukäteen!

Vapaa
palaute:
Nimi:
Puhelin:
Email: