Huopaa ja tekemisen iloa

22.10.14

Helvi Juujärvi Kemijärven Juujärveltä valmistaa Tampereen Joulutorille seinätekstiilejä, päähineitä sekä kippuranokkaisia tossuja huovasta. Oulun eteläpuolella hänen töitään on myynnissä ainoastaan Tampereen Joulutorilla.
– Teen nutuskastossuja huovasta sekä myssyjä ja hattuja. Nyt olen ideoinut pientä olkalaukkua, johon huovutan eteen kuvion. Minulla on uusi malli, josta olen tehnyt seinätekstiileitä ja patalappuja. Värjään tekstiiliväreillä ensin ja sitten huovutan merinovillasta. Kuusikko inspiroi minua, samoin revontulet. Käytän Lapin värejä ja hillittyjä värejä, Helvi Juujärvi kertoo.
– Kippuranokkaiset tossut huovutan kahteen kertaan, sillä tavoin niistä tulee tiukemmat ja kestävämmät. Tossuihin käytän suomenlampaan villaa. Pohjassa on liukueste. Lakit teen huopalevystä huovuttamalla ja ompelemalla. Materiaali on merinovillaa, lämmin ja kevyt, hän lisää.
Juujärven valmistama huovutettu päähine on pipon ja hatun välimuoto, ei yhtä juhlallinen kuin hattu eikä se vaadi asustetta. Siinä on vähän 20-lukua, ei lieriä paljonkaan.
– Menikö tämän tekemisessä kauan, sitä minulta useimmin kysytään, Juujärvi kertaa.
– Kyllä tossujen tai lakin teossa jonkin aikaa menee, mutta en ole kellosta katsonut. Teen huopaa isoina levyinä. En työskentele kahdeksaa tuntia kerralla. Minulla on siipirakennuksessa työhuone, jossa huovutan. Talossamme asuu kahdesta kolmeen sukupolvea. Kun työ antaa myöten, käyn välillä tekemässä muuta. Toisessa työhuoneessa on kangaspuut ja neulekone, hän luettelee.
Ennen kuin Juujärvi alkoi huovuttaa, hän kutoi kangaspuilla. Juujärvi on tehnyt muun muassa kansallispukukankaat tyttärilleen ja itselleen. Aiemmalta ammatiltaan hän on ompelija.
– Käytän käsitöissäni nopeaa kylmäväri- tai reaktiivivärjäystä. On aina arvoitus, tuleeko mieleistä. Näissä on tekemisen ilo minulla, Juujärvi päättää.

Helvi Juujärvi, Huopahelvi, Tampereen Joulutori


Kuvia: tampereenjoulutori.fi/media

 
Yhteistyökumppanit

  

Järjestäjä

Alueyhteistyökumppanit

 

Event Company
webdesign by
Jabadabaduu

Palautteet Tampereen joulutorista ovat meille ensiarvoisen tärkeitä, jotta pystymme jatkossa kehittämään Joulutoria entistä paremmaksi ja toimivammaksi kokonaisuudeksi. On hyvä saada sekä risuja, että ruusuja. Jätä yhteystietosi jos haluat osallistua arvontaan. Yhteystietojen jättäminen ei ole pakollista. Kiitos etukäteen!

Vapaa
palaute:
Nimi:
Puhelin:
Email: